Guláš
Nadchne vždycky

Gulášů jsou spousty druhů, každý ho dělá trochu jinak. To je pro Vás výhoda, protože téměř nejde zkazit, tak se toho nebojte a zkuste tenhle jednoduchý recept! Koukněte, jak to pěkně vypadá. :-)

Ingredience na 4 porce :

  • 500g masa (jakékoliv, hovězí je vždy lepší, na Zélandu je často nejlevnější Rump steak)
  • 4 střední cibule
  • 1 červená paprika
  • chilli papričky podle chuti
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • půl plechovky rajčat (pasírovaná nebo drcená)
  • 0,5l hovězího vývaru (i z kostky)
  • mletá paprika
  • česnek
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • chleba (nadrolený krajíc, může být i toustový)

Video:

Prosím omluvte kvalitu videa, toto je úplně první pokus o videorecept a nemám ambice s tím jít do televite. Na to naše zélandské vaření by to mělo být dostatečné. Ale příští video už bude určitě lepší. :-)

Postup:

  1. Na oleji osmahneme cibulku do tmava. Čím tmavší, tím lepší, ale nespalte ji.
  2. Když je cibulka dostatečně tmavá, přidáme maso a zprudka ho opečeme. Masem mícháme, aby se vypařila voda, kterou maso pustí, jinak by se maso začalo dusit a to ještě nechceme.
  3. Když je maso ze všech stran opečené a zatažené, sundáme hrnec z ohně a nasypeme mletou papriku. Zamícháme, vrátíme hrnec na oheň a přidáme protlak. Lehce osmahneme a zalijeme rajčaty a vývarem.
  4. Přidáme kmín, sůl a pepř. Stáhneme oheň na minimum, přiklopíme a dusíme až je maso téměř měkké.
  5. Když je maso téměř měkké, přisypeme podle potřeby nadrolený chleba a asi 15 minut povaříme.
  6. Přidáme česnek a majoránku, vypneme oheň, přiklopíme a necháme dojít.
  7. Guláš necháme vychladnout bez pokličky, občas promícháme a necháme ho odpočiout do druhého dne.
  8. Druhý den guláš ohřejeme, podle potřeby dochutíme a podáváme s chlebem, těstovinami nebo knedlíky, na které tu bude recept již brzy.