Jak si prodloužit pobyt
Chcete na Zélandu zůstat déle? Tady najdete jak na to.

Pro spoustu lidí 12 měsíců na Zélandu prostě není dost. A tak hledají způsoby, jak tu zůstat déle. Tady je stručný přehled variant, jak toho dosáhnout.

Working Holiday Extension Work Visa

Nejjednodušší a nejlevnější varianta prodloužení pobytu. Jedinou podmínkou je, abyste během 12 měsíců WHS dělali tzv. sezónní práce - sázenní, údržba, sklízení a balení zemědělských plodin. Pak jen požádáte o toto vízum, doložíte doklady o předchozím zaměstnání a je to.

Detailní info: 

Turistická víza 

Turistická víza na 3 měsíce po skončení WHS lze získat 2 způsoby, které se od sebe výrazně liší:

Zažádání o víza při pobytu na Zélandu před vypršením Working Holiday víza

Před vypršením WHS můžete požádat o turistická víza. V takovém případě je třeba mít na mysli několik důležitých bodů:

  • budete muset podstoupit a zaplatit medical check
  • udělení turistického víza přepisuje platnost WHS, čili od okamžiku udělení turisty už nesmíte pracovat, proto je lepší žádat o turistu až ke konci pobytu
  • měli byste mít dostatek peněz, 1000NZD/měsíc

Odlet z Nového Zélandu před koncem Working Holiday víza a návrat po jeho konci

Odletem z Nového Zélandu a návratem se vyhnete povinnosti podstoupit medical check. Navíc pro legální řízení můžete nadále používat propadlý mezinárodní řidičák jako oficiální překlad.

Rizikem této varianty je fakt, že nemusíte být vpuštěni zpátky. Stává se to zřídka, ale stát se to může. Zde je seznam několika bodů, které by Vám měli pomoct nedostat se do problémů:

  • mějte doklady o dostatku peněz, na 3 měsíce INZ vyžaduje 3000 dolarů na osobu
  • v zavazadlech nesmíte mít žádné pracovní oděvy, životopisy a cokoliv, co by mohlo naznačovat, že chcete na Zélandu pracovat
  • musíte mít letenku pryč ze Zélandu (tuto povinnost kontroluje odletové letiště, pokud ji nemáte, neměli by Vás správně nechat nastoupit do letadla)
  • odhlašte se ze všech facebookových skupin, kde se probírá práce na Zélandu
  • připravte a vytiskněte si itenerář Vaší cesty, pokud je Vás víc, bavte se o svých plánech, ať se při případném výslechu shodnete
  • na bookme.co.nz si objednejte pár levných výletů nebo vstupenek na plánované cestě
  • dejte si na facebook statusy, ze kterých bude jasný, že se projedete a pak se už vracíte domů
  • založte si blog, kde popíšete své plány na cestu

Může se to zdát jako zbytečně paranoidní, ale vše jsou to velmi jednoduchá opatření, která Vám můžou zachránit 3 měsíce cestování. :-)

Získání sponzorshipu

Pokud chcete na Zélandu zůstat další 2 roky, nebo natrvalo, najděte si práci v oboru, kde nebude pro zaměstnavatele problém získat pro Vás pracovní povolení. Seznam nedostatkových profesí, kde zaměstnavatel nemusí složitě prokazovat, že danou pozici dostatečně nabízel místním, najdete na webu imigračního.

Imigrační Nový Zéland

Imigrační nedávno spustilo nový web, který je super přehledný a plný spousty informací:

https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas