Kiwi - práce na sadu

Autor: Jan Homolka

Zdravím všechny cestovatele kteří na teprve na Nový Zéland chystají, nebo se zde již nacházejí. Prací, které jsou na Zélandu k dispozici je nepočítaně. Já bych vám rád popsal, jak to vypadá s prací na kiwi, okolo které jsme se s přítelkyní skoro celý rok pohybovali.

Pěstování kiwi má na Zélandu dlouho tradici, i když se jedná původem o ovoce z Číny. Zéland býval největším producentem těchto plodů, prvenství si nyní drží Itálie. Práce na kiwi je možností, jak si zabavit na celý rok. Přeskočím obecné info které si v případě zájmu můžete snadno najít na internetu a přejdu k tomu, co je důležité a zajímavé.

  • Kiwi se pěstuje ve velkých sadech s výměrou od jednotek po desítky hektarů. Kmeny kiwi rostou v řádkách, kde se postupně rozrůstají a upínají na vodorovné dráty. Sad připomíná jakési tunely, které jsou přibližně 170 cm vysoké. Z toho hned plyne první menší upozornění. Pokud jste hodně malí, nebo hodně vysocí, nemusí být práce na sadu vhodná. Menším lidem se dávají stupačky, které sebou musíte tahat a vysocí lidé ryjí hlavou v kiwi, nebo jsou ohnutí
  • Na sadu se často vyskytují včely a vosy a hrozí štípnutí. Alergici by s tím měli raději počítat, ne vždy se tomu dá vyhnout.
  • Většinu času se pracuje od rána do večera během celého roku. Během dne jsou pauzy na krátké svačiny a dlouhý oběd. Ten si během práce na sadu na 99% nikde nekoupíte. Pokud si budete vařit, jídlo si neohřejete, jediná možnost je strčit krabičku za okno auta a voilá. Na oběd bývá 30 minut, ostatní pauzy 15 minut x 3 denně. Kratší pauzy jsou proplacené, oběd nebývá. První pauza je okolo 10:00, oběd 12:30, poté pauzy 15:00 a 17:00. Poslední pauza může být jen na 10 minut.
  • Práce na sadu je tvrdě závislá na počasí. Kvůli nemoci PSA se nesmí pracovat za nebo po dešti a klidně se může stát, že bude týden v kuse pršet.
  • Pokud je mzda hodinová, je většinou minimální, krom sběru zlatého kiwi. Pokud se jede na kontrakt, je šance na lepší výdělek, ale závisí na kontraktorovi. Peníze během sběru se vydělat dají, ale nejde to srovnávat s dobrým sadem na třešně, kde jsou výdělky vyšší.
  • Sady jsou vždy mimo civilizaci a vlastní auto je nutnost. Pokud budete mít štěstí, můžete jezdit s kolegy z práce, ale prvních pár dnů nemáte jinou možnost.
  • Budete potřebovat novozélandské číslo, na to vám totiž každé ráno přijde SMS kam se ten den jede, nebo nejede.
  • Za začátku nepotřebujete nic speciálního, postupem času budete potřebovat malé a velké nůžky, které se dají koupit ve Warehousu za pár dolarů. Může se stát, že vám vybavení půjčí, nebo pořídí šéf. V prvním případě zadarmo, v druhém vám cenu strhne z platu.
  • Pokud budete mít dobrého šéfa, dovolí vám taktéž poslouchat hudbu. Někdo toleruje jedno sluchátko, někdo obě, někdo externí reproduktor.
  • Práce není náročná na naučení a žádná praxe není podmínka, nicméně může být výhoda.
  • Protože je to práce sezónní, počítejte s dlouhými hodinami. V létě se běžně pracuje od 8 ráno do 7 večer, pokud přeje počasí a světlo. Pokud se hodně nestíhá, může nastat i noční práce, ale je to spíš výjimka.
  • Nejčastěji narazíte na kiwi zelené a zlaté. Zelené kiwi je pro Evropany známé, zlaté je novozélandská specialita a má jiné zacházení než kiwi zelené. Je taktéž víc drahé a při práci s ním budete mít rukavice.
  • Pokud půjdete sbírat, snažte se najít tým, který vypadá silně. Výdělek na sběru se dělí mezi 10 lidí a pokud budete mít slabý tým, nevyděláte si.
  • Pokud půjdete do baličky, existují různé práce které můžete dělat. Nejméně peněz má tray prep a packing. Stacker, strapper a další různé místa jsou lépe placená, ale také náročnější a bývají dřív rozebraná. Balička má lepší zázemí, kantýnu a kafe.
  • Samotný chod baličky je na dlouhé vyprávění a kdyby to někoho zajímalo, napište mi email.
Sad kiwi na Novém Zélandu
Sad kiwi na Novém Zélandu

Časový rozvrh kiwi sezóny

Kiwi sezóna začíná na jaře, tedy v říjnu. Po zimním spánku začínají rostliny růst a začínají jarní a letní práce. Postupně se staráte o sad, aby rostliny rostly, protrháváte nepotřebné větve, zastříháváte samce, protrháváte pupeny kiwi, poté i kiwi samotné. Když kiwi vyroste, je na čase ho sebrat, zabalit a během zimy sad prostříhat a připravit na další sezónu. Každý sad má jiný časový plán. Všechny níže uvedené úkony se musí provést, ale často se jezdí se sadu na sad a poloha sadu má určující slovo ve všem. Na vaší práci většinou dohlíží krom supervisora ještě manager sadu a je třeba poslouchat, co se jak dělá, aby nebyl problém.

Říjen - Listopad

Tipping - Zamačkávání nových prutů, které rostou z hlavní větve. Rukou šmátráte po větvích a prsty rozmačkáváte konce prutů. Práce pohodová, nenáročná.

Bud thinning - Protrhávání pupenů kiwi. Trochu náročnější na ramena, které vás první dny budou pálit jako čert, ale po pár dnech si zvyknete, protože veškerá práce se bude v této výšce odehrávat celý rok.

Flower picking - Boční práce, která se platí úkolově a je podle mě nevýhodná. Některé sady se nepěstují na plody, ale na květy, ze kterých se dělá med a další věci. Pokud půjdete tuto práci dělat, budete muset dost makat, abyste se dostali nad hodinovou minimálku. Někomu to ale sedí, protože se dá vydělat víc. Nicméně co jsou mé zkušenosti, budete rádi za minimum. Práce náročná, rychlá.

Blanks - Podobná práce jako tipping. V tomto případě chodíte sadem a hledáte "prázdné" pruty, které se musí ulámat. Práce pohodová.

Bud trimming - Zastříhávání "blanks" na kmenové větvi kiwi. Chodíte podél kmene a hledáte slepé pruty, které stříháte. Na tuto práci již potřebujete malé zahradní nůžky. Práce je náročná na zápěstí, kdo je náchylný, může si odrovnat karpály. Je dobrý fixovat ruce a jíst nějaké podpůrné vitamíny + cvičit.

Prosinec - Březen

Prunning - Prostříhávání samců kiwi. Společně se zimním prunningem nejnáročnější práce. Potřebujete na ní velké zahradní nůžky (loppers), chodíte sadem a každý kmen samce prostříháte. Opět velká zátěž na ruce, ale čas příjemně utíká.

Girdling - Další boční práce, která se platí úkolově. Já osobně jsem jí nedělal a nevím jestli se k ní lze snadno dostat. Jedná se o systematické narušování kmenů kiwi. Pracuje se ve skupinách, část dostane ruční pilku, část nože. Prochází se sadem a každý kmen nařízne. Odměna je za udělanou plochu a je poměrně zajímavá. Práce je opět hodně náročná na zápěstí a šlachy.

Thinning - Nejdelší etapa v rámci letních prací na sadu. Jedná se o protrhávání již vyrostých kiwi. Svá specifika má thinning zlatého kiwi, svá kiwi zeleného. Některé sady se musejí dělat dvakrát, třikrát, pokud se něco nepovede. Během thinningu se ještě může opakovat jedno kolo blanks, nebo bud trimmingu, jelikož rostliny rostou poměrně rychle a berou energii plodům. Thinningem končí letní část prací, nastává konec března a čeká se na dozrání ovoce a následný sběr.

Březen - Červen

Picking - Samotný sběr ovoce, kterým začíná hlavní sezóna. Prvně se sbírá kiwi zlaté, po pár týdnech se začíná na kiwi zeleném. Stejně jako jsou letní práce na každém sadu v lehce jiný čas, je to stejné se sběrem. Začíná se se sady v nížinách, poslední jdou na řadu výše položené sady. Picking zlatého kiwi bývá placen hodinově a je za lepší, než minimální sazbu. Zelené kiwi se sbírá na kontrakt a jede se rychleji, jelikož se očekává určitý progres ze sběru zlatého. Ve zlatém kiwi leží více peněz a majitelé sadů nechtějí z ovoce udělat marmeládu, proto hodinová mzda. Sběr ovoce je na party, každá parta sbírá do svých binů a výdělek se dělí. Pokud chytnete dobrou skupinu, dá se udělat pěkný peníz. Pokud špatnou, nedostanete se na minimálku. Sběr je opět závislý na počasí a pokud bude pršet, nebude se sbírat. Sběr je také fyzicky náročný, celý den na sobě taháte postroj na ovoce a v závislosti na kontraktorovi jedete rychle, nebo hodně rychle.

Packing - Souběžně se sběrem se rozbíhá práce v packhousu. Práce v baličce má jednu obří výhodu a tou je relativní nezávislost na počasí. Pro baličku sbírají skupiny v celém okolí a hodinově se dostanete na vyšší číslo. Mzda je většinou minimální, pokud se nedostanete k lepší, nebo fyzicky náročnější práci. Pokud ale bude týden pršet, dojde jednou ovoce i v baličce, nicméně pořád je to lepší, než sad. Někomu víc sedí sad, je tam pohoda, jste venku a můžete poslouchat hudbu. V baliččce jste u stroje, panuje zde přísnější atmosféra, ale vše má své. V baličce bývá kantýna, dopředu víte, jak se bude pracovat a je to víc klidné než sad, kde musíte jako fretky sbírat. Baličky většinou nabírají hned po novém roce a pokud si myslíte, že byste to chtěli zkusit, osobně obejděte baličky a vyplňte papíry. Na online vyplňování nedejte, většinou si vás nikdo nevšimne a budete mít smůlu. Prací v baličce je víc, od tray preparation, přes packing, stacking, strapping, atd. My měli štěstí a uchytili se v baličce, která jela hodně hodin a nerotovala více pracovníků. Týdně se ve fabrice můžete dostat k 70ti hodinám během největšího masakru, jinak stabilně přes 55.

Červenec - Září

Winter prunning - Poté co je vše sebráno a zabaleno nastává krátká pauza a začínají zimní práce na sadu. Nejhlavnější je zimní prunning, kdy se celý sad krom kmenů prostříhá dohola, aby se na jaře mohlo nanovo začít. Prunning se platí úkolově za odvedený metr a pokud je člověk šikovný, dá se udělat snad nejvíc peněz, které na kiwi jsou. Práce je ale extrémně náročná na ruce a zápěstí a je opět závislá na počasí. Součástí prunningu ještě bývají různé pomocné práce.

Repack - I když je vše zabaleno, ovoce se dlouhou dobu uskladňuje poblíž baliček v obřích lednicích - tzv. coolstore. Jak jde čas, ovoce dozrává až přezrává a začíná hnít. Proto se musí většina přebalit a překontrolovat. Práce na repacku probíhá opět v baličce a je časově méně zatížená, než hlavní sezóna. Nicméně se pořád nějaké hodiny dělají a pro někoho může být repack dobrý přívydělek. Náročnost práce závisí na přiděleném úkolu v baličce. 

Po zimě následuje pár týdnů volna a začíná se opět nanovo. Práce na kiwi je na cca 10 měsíců v roce, pokud budete na jaře a létě pracovat na sadu a na podzim půjdete do baličky. Z hlediskaf inancí je lepší balit než sbírat, snadno se dostanete na víc hodin a nebudete závislí na počasí.

Jakékoliv otázky můžete směřovat na můj email.

Dovolím si přípomenout, že jsem se pohyboval okolo Taurangy a znám to spíš jen tam a míst kde se na Zélandu jede kiwi je rozhodně víc. :)