Svíčková
Jednoduchý recept na českou klasiku

Svíčková je vždycky ošidná. Každý ji vaří jinak a dokonce stejný člověk má často problém udělat ji vždy stejně. Navíc si pamatujeme, že o víkendu našim maminkám a babičkám zabrala svíčková vždycky 2 dny. A tak z ní máme podvědomě strach.
Dneska Vám ukážu, že se toho bát nemusíte. Výsledek sice nebude úplně jako od babičky, ale zvládne to úplně každý a po pár měsících půstu na Zélandu Vám bude připadat jako ta nejlepší, co jste kdy jedli. :-)

Ingredience na 4 porce :

  • 500g hovězího masa nakrájeného na kostky (berte nejlevnější Rump Steak, pokud zvolíte nějaký větší kus, můžete ho vařit vcelku)
  • 150g celeru (anglicky celeriac, na Zélandu obtížně k dostání, nahraďte ho čímkoliv, co najdete - vodnice, tuřín, ředkev)
  • 150g mrkve
  • 150g pastiňák (parsnip)
  • 2-3 lžíce cukru
  • 1 cibule
  • citron
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • 3 bobkové listy
  • 5-7 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření (pimento)
  • smetana
  • plnotučná hořčice
  • máslo
  • olej
  • vývar (klidně z kostky)

Video:


Postup:

  1. Uvaříme maso. Maso vložte do studené vody a přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, stahněte teplotu a sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.
  2. Když posbíráte pěnu, přidejte nepůl rozkrojenou neoloupanou cibuli, nať z pastiňáku, bobkový list, pepř a nové koření, osolte. Vařte dokud není maso měkké.
  3. V hrnci si rozpustíme máslo a olej, vložíme zeleninu nakrájenou na kostičky a přisypeme 2-3 lžíce cukru. Mícháme a necháme zkaramelizovat.
  4. Zkaramelizovanou zeleninu zalijeme přecezeným vývarem a krátce povaříme.
  5. Ponorným mixérem celou směs zozmixujeme do hladka. Pokud je potřeba, přilijeme vývar. Nezahušťujeme žádnou moukou, máme dostatek zeleniny.
  6. Přidáme maso, dochutíme hořčicí, citronem a solí. Všeho vždy dejte trochu a ochutnejte, kdyžtak přidejte.
  7. Přidáme 200ml smetany a máme hotovo.
  8. Nejlépe necháme uležet do druhého dne, nechte vychladnout za občasného zamíchání a uchovejte v lednidi. Druhý den znovu ohřejte a v případě potřeby dochuťte.