Práce v kuchyni
Jak zůstat sytý a v teple :-)

Ne každý odjede na Zéland s vidinou tvrdé práce na sadech. Práce v hospitality (pohostinství) je zřejmě druhá nejčastější oblast, kam se mladí backpackeři s odvahou vrhají.

Nový Zéland je docela dobré místo pro práci v restauracích a podobných zařízeních. Dlouhodobě je na Zélandu nedostatek kuchařů, takže pokud máte kvalifikaci nebo zkušenosti, neměl by pro Vás být problém najít práci. Ale ani bez zkušeností neházejte flintu do žita. V tomto článku Vám popíšu nejen své zkušenosti s prací kuchaře, ale i jednotlivé pozice, na které můžete nastoupit.

Pozice, na kterých lze v kuchyni pracovat

Dishy
Nejnižší pozice v kuchyni je myč nádobí. Práce to může být těžký, ale bez stresu. Pokud Vás uklidňuje zvuk vody a vůně jaru, je to práce pro Vás. Plat není špatný, protože minimální mzda je za Zélandu pro backpackery poměrně obvyklá, navíc máte často konzumaci zdarma. Dishy je dobrá pozice, pokud nemáte zkušenosti a chtěli byste v kuchyni zůstat a postoupit na vyšší pozici, obzvlášť pokud je kombinovaná s následující pozicí.

Kitchen hand
V menších restauracích bývá obvykle tato pozice spojena s pozicí "Dishy", ale kitchen hand kromě mytí nádobí pomáhá i při přípravě jídla. Obvykle jde zejména o krájení a přípravu surovin navaření, někdy je v pozici zahrnuta i příprava některých předkrmů nebo dezertů, které nejsou složité.

Cook
Pozice cook už označuje kuchaře, takže tady už se jde vážně vařit. Jako cook budete podle velikosti kuchyně pod dozorem některého ze Chefů nebo v případě malé restaurace přímo pod Head chefem. V menších restauracích tato pozice může zahrnovat i předchozí 2 pozice, to znamená, že si uděláte všechny přípavy a ještě po sobě budete umývat nádobí. Na pozici cook už je většinou vyžadována alespoň nějaká zkušenost.

Chef
Na pozici Chefa už se bez zkušeností nedostanete. Ať už půjde ve velké kuchyni o některého z vedoucích oddělení, nebo třeba v menší kuchyni sous-chefa (zástupce šéfkuchaře). Pokud ale máte zkušenosti, pak poptávka po Chefech různých úrovní (včetně šéfkuchařů) je na Novém Zélandu poměrně vysoká a získat na tuto pozici pracovní víza je poměrně obvyklé.

Moje zkušenost s prací v restauraci

Během svého pobytu na Zélandu jsem pracoval ve 2 restauracích. O práci ve ski resortu Cardrona, kde jsem pracoval jako Chef de partie a zástupce supervizora popisuji zde.
To bylo v zimě. Přes léto jsem pracoval v malé restauraci ve vinařské vesnici Martinborough. Když jsem nastupoval, probíhali v restauraci změny, končil starý šéfkuchař, nastupoval nový. Takže ve výsledku jsme v extrémní situaci byli v kuchyni v  kuchařích. Situace se ale rychle změnila a většinu času jsme tam nakonec byli ve dvou, šéfkuchař a já jako jeho zástupce. Zpočátku jsme ještě měli kuchaře s 26 lety praxe, který nám ale dělal kitchen handa. :-)

Martinborough je typická výletní destinace, kde je těžké předvídat návštěvnost. Víkendy byly nabité, jelo se naplno, dělali jsme kolem 150 talířů za večer. 

Náš tip:
Práci v kuchyni se vyplatí hledat na inzertním portále www.seek.co.nz. Mnoho pozic lze také nalézt v menších městech, zejména pokud jde o turisticky žádané destinace.