Práce v kuchyni
Jak zůstat sytý a v teple :-)
Ne každý odjede na Zéland s vidinou tvrdé práce na sadech. Práce v hospitality (pohostinství) je zřejmě druhá nejčastější oblast, kam se mladí backpackeři s odvahou vrhají.
Nový Zéland je docela dobré místo pro práci v restauracích a podobných zařízeních. Dlouhodobě je na Zélandu nedostatek kuchařů, takže pokud máte kvalifikaci nebo zkušenosti, neměl by pro Vás být problém najít práci. Ale ani bez zkušeností neházejte flintu do žita. V tomto článku Vám popíšu nejen své zkušenosti s prací kuchaře, ale i jednotlivé pozice, na které můžete nastoupit.
Pozice, na kterých lze v kuchyni pracovat
Moje zkušenost s prací v restauraci
Během svého pobytu na Zélandu jsem pracoval ve 2 restauracích. O práci ve ski resortu Cardrona, kde jsem pracoval jako Chef de partie a zástupce supervizora popisuji zde.
To bylo v zimě. Přes léto jsem pracoval v malé restauraci ve vinařské vesnici Martinborough. Když jsem nastupoval, probíhali v restauraci změny, končil starý šéfkuchař, nastupoval nový. Takže ve výsledku jsme v extrémní situaci byli v kuchyni v kuchařích. Situace se ale rychle změnila a většinu času jsme tam nakonec byli ve dvou, šéfkuchař a já jako jeho zástupce. Zpočátku jsme ještě měli kuchaře s 26 lety praxe, který nám ale dělal kitchen handa. :-)
Martinborough je typická výletní destinace, kde je těžké předvídat návštěvnost. Víkendy byly nabité, jelo se naplno, dělali jsme kolem 150 talířů za večer.